Gerberoy
blog, fotografie, frankrijk, giverny, Noord-Frankrijk, reizen

Noord-Frankrijk: de leukste plekjes!

Het noorden van Frankijk wordt vaak afgeschilderd als lelijk, grauw en koud. Wie de film Bienvenue chez les Ch’tis heeft gezien weet precies wat ik bedoel. Wat veel mensen niet weten is dat je in het noorden van Frankrijk de mooiste plekjes vindt. Je hoeft dus niet ver te rijden om mooie dorpen en steden te zien. Als je niet veel vakantiedagen hebt is de reis, die wij hebben gemaakt, zeker een aanrader. Wij hebben er een 3-daagse vakantie van gemaakt! Ik neem je via dit blog graag mee naar de mooiste plekjes van het noorden van Frankrijk, zoals Giverny, Amiens en Gerberoy.

Dag 1

Lille: het Parijs van het noorden!

Lille is de eerste stad die we aandoen. Over deze mooie stad heb ik al eerder een blog geschreven. Lille oftewel Rijsel is de eerste grote stad die je aantreft in Frankrijk. Het ligt net over Belgische grens in de regio Nord-Pas-de-Calais. Lille is lang de hoofdstad geweest van het Franstalige deel van het graafschap Vlaanderen. Door het groot aantal bezienswaardigheden, musea en het prachtige oude centrum wordt de stad ook wel het Parijs van het noorden genoemd. Je vindt hier dan ook leuke winkels zoals Kusmi Tea, Galeries Lafayette en andere leuke winkels!

Het mooie Lille

Amiens, een idyllische stad langs de Somme

Vanaf Lille is het ongeveer 1.30 uur rijden naar Amiens. De stad is zeer herkenbaar aan de torenspits van de kathedraal en de Tour Perret. Amiens is een echte wandelstad en dus ideaal om te voet te verkennen. Wij hebben midden in het centrum geparkeerd bij Parking Amiens St Leu Cathédrale. Vanaf hier ligt alles op loopafstand en zit je midden in de wijk Saint-Leu, waar je superleuke restaurantjes vindt. Daarna hebben we door de kleine straatjes gestruind en de mooie kathedraal bezocht. Ook hebben we nog even geshopt, dit kan hier namelijk ook goed. Helaas zijn we niet toegekomen aan een boottocht op de beroemde hortillonnages van Amiens. Deze schijnen erg mooi te zijn dus wij moeten nog een keer terugkomen.

Lunchen en een apero in Amiens!

Le Lobby

Lekker en luxe lunchen kun je bij Le Lobby. Het is niet goedkoop maar je zit er heerlijk en het eten is goed. Je vindt dit leuke restaurant aan het water in de wijk Saint-Leu.

Le Lobby, Rue de la Dodane, 80000 Amiens

Baobar

Een aanrader is: een apero bij de Baobar! Hier vind je diverse cocktails op de kaart met diverse tapasplanken. Het zit aan de 2 Rue des Bondes.

Baobar Amiens, 2 Rue des Bondes, 80000 Amiens

Mooie uitvalsbasis, Villembray

Op iets meer dan een uur rijden vanaf Amiens ligt een mooie chambres & table d’hôtes, in Villembray, La Fresnaie. Een prachtig plekje! De reis vanaf Amiens naar Villembray was alleen al de moeite waard. Prachtige landschappen gaan aan ons voorbij. Villembray is de plek waar we gedurende onze minivakantie zijn verbleven. Deze bed & breakfast is echt fantastisch en ligt midden in de natuur. De kamer is super schoon en beschikt over een zithoek met een flatscreen-tv, een eigen badkamer met een haardroger, gratis toiletartikelen en een luxe douche.

Als kers op de taart hebben we ook nog eens een spa- en wellnesscentrum met een hammam, een hot tub en een sauna. Heerlijk om hier te ontspannen. De eigenaren zijn super vriendelijk en hebben voor ons een heerlijke avondmaaltijd bereid. Na een dag wandelen of fietsen kun je ontspannen in de mooie tuin of in de gemeenschappelijke lounge.

Beauvais ligt vanaf deze accommodatie op 24 km en Lyons-la-Forêt bevindt zich op 37 km afstand. De dichtstbijzijnde luchthaven is Parijs Beauvais-Tille, op 18 km van de bed & breakfast.

In het aangrenzende huis is zelfs een museum waar je hele oude spullen vindt. Er hebben verschillende generaties op deze vroegere boerderij gewoond. Erg leuk!

Dag 2

Gerberoy, het prachtige rozendorp

Op nog geen kwartier rijden van onze B&B vind je Gerberoy. Het lijkt of je op een prachtige filmset terecht bent gekomen. Dit mooie dorp staat dan ook op de lijst van Les plus beaux villages de France.  Er zijn hier dan ook regelmatig films opgenomen. Het dorp is ontstaan in de tiende eeuw. De beroemde schilder Henri Le Sidaner creëerde hier een prachtige tuin. Er wonen minder dan honderd mensen. Het dorp dankt zijn bekendheid aan de rozenteelt. Op meerdere plaatsen in en om het dorp zijn prachtige rozen te vinden. De oude kasteeltuinen beslaan ongeveer 4000 vierkante meter, waarvan het overgrote deel door Le Sidaner werd ontworpen. In de voormalige kasteeltuin kom je onder andere Italiaanse terrassen, een rozentuin en een tempel der liefde tegen. Dit dorp straalt een en al romantiek uit.

Lunchen in Gerberoy

Wij hebben heerlijk geluncht bij L’atelier gourmande de Sarah. Dit leuke restaurantje zit in het oude huis van Le Sidaner. De gerechten op de kaart zijn allemaal biologisch. Het is niet goedkoop maar wel echt de moeite waard. De salades en hartige taarten zijn heerlijk. Ook serveert ze de exclusieve thee van « Mariage Frères ». Het lijkt echt of je in een sprookje bent beland.

De tuinen van André van Beek

Op nog geen 10 minuten rijden van Gerberoy vind je de tuinen van Andre van Beek. Deze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken!

De tuin is geopend op vrijdag, zondag, maandag en feestdagen van 14.00 uur tot 19.00 uur. En op zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

André van Beek is in 1947 geboren. Hij had een Nederlandse vader en een Franse moeder. Zijn schilderijen kun je kopen en hangen in het atelier naast de tuin. De tuin en zijn schilderijen doen ons erg denken aan die van Monet. Zijn vader was dan ook een goede vriend van de beroemde schilder.

Bezoek Beauvais

Vanuit Saint-Paul is het 40 minuten rijden naar Beauvais. Hier vind je grote Centre Commercials en een groot centrum. Om heel eerlijk te zijn hadden we meer verwacht van Beauvais. Je vindt hier verschillende winkels en diverse mooie gebouwen. Ook vind je er een plein waar je plaats kunt nemen op een leuk terras.

De kathedraal van Beauvais is zeker de moeite waard, deze is de hoogste kathedraal ter wereld en heeft een bijzondere bouwstijl. Het wordt namelijk gezien als één van de meest gewaagde Gotische bouwwerken. Helaas zijn we niet naar het MUDO Museum geweest, dit schijnt een echte aanrader te zijn. Het museum bevindt zich namelijk in een prachtig paleis.

Dag 3

Giverny: bezoek de tuinen van Monet!

Vanaf La Fresnaie is het maar een uur rijden naar Giverny. Deze plaats ligt in Normandië. Ik heb altijd al de tuinen van Monet willen bezoeken dus deze kans liet ik mij niet aan mijn neus voorbijgaan. Na het zien van de film Midnight in Paris was ik al verliefd op Giverny. Ik vroeg mij af of het echt zo mooi zou zijn als in de film. Het antwoord is: ja!

We hadden een prachtige dag uitgekozen om de tuin van Monet te bezoeken. Het was door Covid niet druk met toeristen en we konden alles goed bekijken. De Franse schilder Claude Monet woonde 43 jaar lang, van 1883 tot 1926, in Giverny. Hij is bekend geworden vanwege het schilderij met de beroemde waterlelies (Nymphéas). Wij hadden het geluk dat we deze dan ook in levenden lijve mochten aanschouwen. Wist je dat hij deze ook zelf kweekte?

De grote watertuin staat vol met prachtige bloemen en je waant je echt in een paradijs. Monet had een liefde voor Japan: de kleine groene brug, de pioenrozen en de bamboeplanten tonen dit dan ook.

Het huis van Monet

Ik kan niet geloven dat het huis van Monet ooit een verlaten woning was. Hij heeft zelf alles volledig gerestaureerd en veranderd in een meesterwerk. Hij had maar liefst acht kinderen. Wat een mooi huis had hij!

Je vindt op de begane grond: het atelier, de blauwe kamer, de eetkamer en de keuken. Gelukkig is alles nog in originele staat. Er blijkt dus ook nog een atelier te zijn, maar dit is mij compleet ontgaan! Erg jammer. In het huis zie je diverse Japanse schilderijen, waaronder ook van een beroemde schilder, Katsushika Hokusai.

Het blijft bijzonder om ook in dit huis de slaapkamer van Claude Monet zelf te zien. De andere kamers behoorden toe aan zijn tweede vrouw Alice Hoschedé en haar dochter, Blanche Hoschedé. De dochter restaureerde de kamers in 2014 en richtte deze opnieuw in, zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke staat, met verschillende bloementapijten en grenenhouten meubels.

Natuurlijk hebben wij bij het verlaten van deze mooie plek een paar souvenirs meegenomen.

Bekijk hier mijn filmpje van de mooie tuin en het huis van Claude Monet.

De vakantie afsluiten in stijl: dineren in Bray-et-Lû!

Dichtbij Giverny vind je Bray-et-Lû. In deze regio waan je je continu op een filmset. Zo mooi was het restaurant wat wij hebben uitgekozen voor onze laatste avond. Les Jardins d´Epicure is een gastronomisch restaurant. We hebben hier een 3-gangenmenu genomen. Helaas is de bediening niet echt gastvrij waardoor de ambiance minder was. Echt jammer, want het is een prachtig restaurant. Wij komen hier niet meer terug, maar de locatie zelf hadden we niet willen missen. Vandaar dat ik dit restaurant toch deel met jullie!

Praktische informatie

  • Regio Oise: Ben je er langer dan 3 dagen? Bezoek dan ook de abdijen van Chaalis, Lieu-Restauré, Ourscamp en Moncel en ook de gotische kathedralen van Senlis en Noyon.
  • Tolwegen: Tip! Sneller doorrijden op de Franse autoroute? Schaf een tolbadge aan waarmee de slagbomen automatisch openen. Voor wie alleen voor de zomervakantie of een paar keer per jaar door Frankrijk reist, is de à la carte-formule de beste optie. Dan betaal je eenmaal voor de aanschaf van de badge (€10 of €14 voor de badge + €10 verzendkosten) en dan wordt er €1,70* maandkosten berekend voor alleen die maanden waarin je de badge onderweg in Frankrijk gebruikt hebt. Tol- en parkeergeld wordt bovenop het maandtarief gefactureerd en automatisch van je rekening afgeschreven. Schaf de badge hier aan.

Volg je mij al op Instagram?

Ik zou het enorm leuk vinden als je mij op Instagram volgt. Ik heb sindskort ook een tweede account, waar ik alle leuke plekjes van Frankrijk deel.

Volg Voyagerenstyle en Ontdek Frankrijk!

2 gedachten over “Noord-Frankrijk: de leukste plekjes!”

Plaats een reactie