citytrip, food, reizen, travel

Citytrip Lyon!

Lyon heeft een speciale plek in mijn hart, als ik hier ben voel ik me gelukkig en ben ik echt thuis. Ik ben hier al zo vaak geweest en mijn familie woont hier. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan deze stad en ik heb zelfs heimwee als ik er weer een tijd niet ben geweest. 

Vanaf Amsterdam zijn er via Easyjet directe vluchten te boeken naar Lyon. Je kan zelfs een retourtje vinden voor 60 euro. Als je een weekend gaat, dan kun je een vlucht op vrijdag nemen om 7.30 uur en zal je om 9 uur alweer aankomen in Lyon. Wil je van het vliegveld naar Lyon, dan is de Rhônexpress de meest comfortabele reismogelijkheid, de tram rijdt iedere 15 minuten tussen Lyon-Saint Exupéry Airport en het centraal station Lyon Part-Dieu. De reistijd is 29 minuten tot aan Part-Dieu , waar je vervolgens weer de metro kunt nemen naar het centrum  (metro B). Tickets zijn verkrijgbaar bij de ticketautomaten op ieder station, aan boord van de Rhônexpress (+ € 4,00) en online via de website.  Jammer dat ze deze tram zo prijzig hebben gemaakt! Als je met meerdere mensen bent kun je net zo goed de Uber nemen.

Lyon ligt in het oosten van Frankrijk en niet ver van de Beaujolais. Hier komen de rivieren de Rhône en de Saône samen. Wat ik zo mooi vind aan Lyon is de historie. Je kan overal nog goed zien dat de Romeinen hier hebben geheerst. Er zijn in de oude stad nog veel overblijfselen te vinden uit de Romeinse tijd en sinds 1998 staat Lyon op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en vind je er nog een echte Romeins Theater.

In deze stad is zoveel te doen, je kunt er eindeloos shoppen, eten en uitgaan. Alles is wel verspreid dus je moet wel van te voren weten waar je naar toe wilt.

De wijken die ik het leukst vind:

Vieux-Lyon
Dit is voor mij het favoriete deel van Lyon. Vooral om te lunchen of te dineren. In het oude deel vind je de meest schattigste straatjes en ook idyllische plekjes, zoals het plein waar ook Restaurant à La Traboule zit.

Alleen al het slenteren door de kleine straatjes en de steile trappen die je kan beklimmen is al geweldig. Ook de mooie oude huizen en verborgen passages. Je kan met de funiculaire naar de Fourvière of als je heel sportief bent kan je ook naar boven lopen. Als je eenmaal boven bent heb je een prachtig uitzicht en kijk je uit over de stad. Ook vind je hier een restaurant.

Ook vind je hier de Gallo-Romeinse amfitheaters, tijdens de 14 Juillet worden hier ‘bals en plein air’ gehouden.

Brotteaux
Deze wijk zit dichtbij de Universiteit in Lyon en dichtbij mijn favoriete park, Parc de la Tête d’Or. Ik heb hier als kind veel tijd doorgebracht. Vroeger was er een treinstation in Brotteaux maar nu vind je er bars, restaurants en clubs. Ik ga hier altijd graag uit. Ook vind je hier de restaurants van Paul Bocuse, die geboren en getogen is in Lyon.

La Presqu’ile
La Presqu’île is een schiereiland tussen de Saône en de Rhône en dit doet mij echt denken aan Parijs. Je vindt hier mooie pleinen maar ook gebouwen uit de 19de eeuw. Wat echt de moeite waard is om te bezoeken is Musée des Beaux-Arts welke zelfs de bijnaam ‘Petit Louvre’ heeft. Hier in de buurt vind je het bekende Place de Bellecour, een mooi plein maar waar je wel moet oppassen, want soms kunnen hier heftige demonstraties plaatsvinden. Je vindt hier mooie en dure merken en ook het bekende warenhuis Printemps. Ook zitten er diverse restaurantjes en is er een antiek wijk, Quartier Ainay. Je kan ook goed dineren in de restaurants die in de buurt liggen van Musée des Tissus et des Arts décoratifs.

La Confluence
Een redelijk nieuwe wijk in Lyon. Hier hebben architecten zich volop uit kunnen leven. In deze wijk vind je een prachtig winkelcentrum met mooie restaurants, die tevens een dakterras hebben. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht. Wat erg leuk is om te doen is om per boot naar Confluence te gaan vanuit het oude stadscentrum van Lyon. Ze hebben een Vaporetto die je vlak voor de deur afzet.
Er is nog een ander groot winkelcentrum in Lyon, tussen Brotteaux en het stadcentrum, Part-Dieu. Dit gaat helemaal vernieuwd worden en krijgt zelfs een dakpark met wandelroute. Dit winkelcentrum ligt in het zakelijk district van Lyon en een belangrijk treinstation waar alle internationale treinen ook aankomen.

Mijn favoriete plekken in Lyon!

Restaurant à la Traboule
Dit is mijn favoriete restaurant, niet specifiek voor het eten maar de locatie. Je zit hier op een mooi plein en kan hier echt tot rust komen. Ze hebben traditionele gerechten maar ook gerechten die wat toegankelijker zijn. Je hebt hier al een menu voor € 15,-

A la Traboule, 3 Place du Gouvernement, 69005 Lyon

Cafe Cadagne
Een prachtige verborgen plek. Als je het museum Cadagne binnenloopt verwacht je niet dat er zo’n mooi terras zit waar je kunt eten. Het is echt een unieke en romantische plek. Ik heb hier heerlijk gegeten. Op zondag kun je hier uitgebreid brunchen. De prijzen zijn redelijk hoog maar is zeker de moeite waard.

3-1542986
Cafe Cadagne, 1 Place du Petit Collège, 69005 Lyon

Bistrot à tartines
Dit zit in een superleuk oud straatje van Lyon, zijstraat van Rue Mercier. De naam zegt het al, ze hebben hier verschillende belegde boterhammen, met name diverse croque-monsieurs. Je kan hier leuk zitten, zowel binnen als op het terras. Ik zou wel reserveren want het is er altijd hartstikke druk.

IMG_0039
Bistrot à tartines, 2 Rue de la Monnaie, 69002 Lyon

Les Halles de Lyon
Les Halles is dé foodmarket van Lyon. Je vindt hier diverse lekkernijen en kleine restaurantjes waar je verschillende gerechten uit kan proberen. Hier komen zelfs de topchefs van Lyon naar toe om inkopen te doen voor hun sterrenrestaurants. Les Halles zit in de buurt van Part-Dieu dus dit kun je mooi combineren, shoppen en hier aperitieven. Wij hebben hier een super lekkere Belotta-Belotta ham gegeten. Toen we de rekening kregen schrokken we wel even maar het was zeker de moeite waard, ik heb hier de beste Rioja ooit gedronken. Je kan hier ook inkopen doen en daarna naar het park gaan. De Tramway stopt om de hoek en brengt je zo naar Parc de la Tête d’Or.

Les Halles de Lyon, 102 cours Lafayette, 69003 LYON

Les fils à maman
Dit restaurant is alleen al leuk om te zitten, zeker als je als kind de jaren 80 hebt meegemaakt en dus ook alles wat daarbij hoorde, les dessins animés, zoals Goldorak, Bioman, Jean et Serge, Madam est servi (who’s the boss). Deze series komen allemaal in vogelvlucht voorbij op de tv die in het restaurant hangt en op het toilet vind je diverse posters aan de muur. Op de kaart vind je onder andere gerechten met bijvoorbeeld La Vache qui rit en Babybel. Je gaat echt terug naar de jaren 80! De beste tijd ever!!!

17904279_10213235093933519_6864087965114147894_n (2)
Les fils à maman, 25 Rue de l’Arbre Sec, 69001 Lyon

Cintra
Een van de oudere restaurants van Lyon, deze bestaat als sinds 1921. Als je binnenkomt waan je je in een filmdecor van Midnight in Paris en stap je zo in de tijd van La belle epoque. Het is een pianobar van origine en hier werd vroeger ook veel gedanst. Het eten is heerlijk en in de zomer hebben ze een mooi terras.

Cintra, 43 Rue de la Bourse, 69002 Lyon

Selcius
Dit restaurant is redelijk nieuw en zit om de hoek bij Confluence, dus wel echt uit het centrum. Ze hebben een prachtig terras. Wij hebben hier op een vrijdagavond gegeten en dan hebben ze een  uitgebreid buffet. Dit is echt de moeite waard, van oesters tot sashimi maar ook zoveel andere dingen. Het leuke van dit restaurant is dat ze om 23 uur beneden alle stoelen en tafels aan de kant doen en het een echte club wordt. Wat heb ik een topavond gehad, de hele avond gedanst en de mensen die er komen zijn zeer toegankelijk. Er wordt house gedraaid maar ook muziek uit de jaren 80 en 90 en het publiek is dan ook zeer gevarieerd, van jong tot oud. Hier kom ik zeker terug!

Selcius,  43 Quai Rambaud, 69002 Lyon

Lyon is echt de moeite waard en mocht je nog meer tijd over hebben, rijd dan zeker naar de Beaujolais, hier kun je diverse wijnproducenten vinden en genieten van de mooie omgeving.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s